Welzijnscoaching


Nadat ik me jaren heb verdiept in de menselijke psyche en relaties, ben ik me meer en meer gaan realiseren dat daarin niet alle antwoorden en oplossingen liggen. Meer en meer opleidingen, workshops en vakliteratuur wezen me naar een "innerlijk weten", dat niet in ons hoofd of onze gedachten zit.

Een lichaam dat steeds duidelijker aangaf niet op het juiste pad te zitten, bracht me bij wandelcoaching, mindfulness, hartcoherentie en voeding. Nog steeds met het idee dat, als ik er genoeg van zou kennen, ik de weg naar wel-zijn zou vinden. 

Tot mijn lichaam begon te schreeuwen en duidelijk werd dat ik er met al mijn kennis niet zou komen, tenzij ik zou beginnen luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelde. En dat welzijn uit wél én Zijn bestaat. En zo begon mijn weg naar zijn in plaats van weten en doen. Zo werd kennis een belichaamd weten, een "practice what you preach". Een weg naar mijn eigen authentieke natuurlijke zelf, luisterend naar mijn lichaam dat aangeeft wat er bij mij past en wanneer ik van dat pad afwijk. 


Dit wil ik doorgeven met welzijnscoaching : een belichaamde integratie van al mijn achtergrondkennis. Hoe ik dit doe? Door te doen wat ik leerde wat werkt : 

Ik trek met jou samen de natuur in. We kunnen er gaan wandelen, maar dat hoeft niet. We kunnen er ook staan, zitten, ... wat je lichaam op dat moment nodig heeft en wat goed voelt.

We leren van de natuur. Niet zoals je van een natuurgids zou leren, daarvoor ken ik er zelf te weinig van : 1 studiejaar bio-ingenieur maakte me duidelijk dat ik een ander pad te volgen had :-) Dankbaar dat mijn opleidingen tot wandelcoach me toch terug bij de natuur brachten. We leren door wat er zich op dat moment aandient, wat onze aandacht trekt en wat dit ons wil zeggen. En nee, dat wil niet zeggen dat we met bomen gaan knuffelen of met dieren praten. Tenzij dat op dat moment net is wat je nodig hebt.

De natuur biedt ons rust, ruimte en verstilling, brengt ons terug tot de essentie. De natuur zit ook boordevol leven en dit helpt ons om in beweging te komen. De natuur heeft een eigen ritme, en nodigt ons uit om ons terug te verbinden met ons eigen ritme. Ze werkt in op al onze zintuigen en stimuleert daardoor ons bewust-zijn en tevredenheid. Ze helpt ons om vrijer te denken en biedt op die manier nieuwe en creatieve oplossingen voor de uitdagingen waar we voor staan. Bovendien stemt de natuur ons positief, mild en draagt ze bij tot het algemeen geluksgevoel. De natuur heeft bewezen positieve effecten op stressgerelateerde klachten, angst en depressie en een laag zelfvertrouwen. 

Recent onderzoek van Agnes van den Berg (2016) toont aan dat wandelcoaching significant positieve effecten heeft op (werk)stress, welzijn en gezondheid. Psychische en lichamelijke stressklachten, problemen met concentratie en aandacht, en problemen met sociaal functioneren verminderen door wandelcoaching. Bevlogenheid en plezier op het werk, hoop, zelfwaardering en tevredenheid met het leven nemen toe. Het volledige onderzoeksrapport vind je hier.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin